Elektro-tec

Postacím:
FEHÉR JÓZSEF
Detk, Sugár út 2/A
Telephely:
Gyöngyös
Ringsted u. 25/1.
Mobil
06-20/988-5012
Telefon/Fax
06-37/302-152


Főoldalra
FÉG cirkó vezérlők
FÉG kombi vezérlők
Többkörös vezérlők
Unior kazánvezérlő
Bekötési rajzok
Árlista
Letöltések
Linkek, társoldalak
E-mail küldése


5HV3AB/ NSzG/3+1k többfunkciós fűtésvezérlő

 

Elérhetőség: ELEKTRO-TEC Mérnökiroda
Levélcím:  3275 DETK Sugár u. 2/a
Tel./Fax.:     06-37/ 302-152
Mobil:         06-20/9885-012

 

NSzG/3+1k vezérlő előnyei:

 

 

-         Csak azokat a helyiségeket, szobákat fűtjük fel és olyan hőfokra, amilyet igénylünk

-         Nincs fölösleges hőfelhasználás, mert a fűtést nem igénylő időszakban a "Szk"-ban keletkező hőt tároljuk, és a "Szk" kihűlése után juttatjuk a rendszerbe.

-         A napkollektor fölös energiája által felfűtött, illetve szilárd tüzelésű kazán fűtéskérés szünetében termelt hőjét befogadó tárolóban megőrzött energia csökkenti az igen költséges gázenergia felhasználását.

 

 

Fűtőegység működése:

 

A vezérlő négy szobatermosztát jelét képes fogadni, és a hozzájuk, tartozó fűtőkörökbe három hőforrásból biztosítja a fűtővizet.

Elsősorban a szilárd tüzelésű kazán működését hagyja érvényre jutni, ha az kihűlt, a tároló (EMV) hőjét keringeti a rendszerbe, és csak ennek kihűlése után kapcsolja a gázkazánt.

 

A szilárd tüzelésű kazán "Szk" felfűtésekor, ha eléri a megfelelő hőfokot és bármelyik szobatermosztáton (SzTH) fűtéskérés van, az "Szk" szivattyú elindul, és az aktív fűtőkörbe keringeti a vizet. Ha a fűtéskérés megszűnik, a váltószelep a tároló tartály felé nyit, és a tartályba keringeti a megtermelt melegvizet, mindaddig, míg el nem éri a kazán hőmérsékletét. Ez a folyamat 90°C-ig tart. Ha ezután az "Szk" még mindig fűt és 92°C-ra melegszik, a vezérlő az összes fűtőkört nyitja a fölös hő elvezetése érdekében.

(Az "Szk" túlhevülés elleni védelme)

A tároló tartályt fűthetjük a napkollektor által termelt hővel is, amit a kollektor vezérlő szabályoz.

Ha fűtéskérés jelentkezik, a váltószelep a fűtőkör felé nyit. Mindaddig az "Szk" fűt, amíg a hőmérséklete 40°C alá nem süllyed. Ha nincs elég energia a "Szk"-ban, akkor a szivattyúja leáll, és a tárolótartály szivattyúja szállítja a tartályból a fűtővizet. Ha a tartály hőfoka is 40°C alá süllyed, a szivattyú kikapcsol, és a "Gk" relén keresztül, (melyet R3 rövidzár megléte engedélyez) bekapcsolja a gázkazánt, ami mindaddig szolgáltatja a fűtővizet, amíg újra be nem fűtenek az "Szk"-ba.       R3 rövidzár helyére téli-nyári kapcsoló is tehető.

 

Ha a ‘Szk" hőcserélőn keresztül csatlakozik a fűtőkörhöz, az R1 rövidzár behelyezésével 40°C-ról 55°C-ra állítjuk a kazán alsó hőmérsékletét.

A ‘Gk" kikapcsolása után mindig a beállított kikapcsolási késleltetésnek megfelelő ideig minden fűtőkört ill. a tárolót bekapcsol, hogy a ‘Gk"-t visszahűtse.

 

Fűtőköri oldalon három pl. radiátor kör működését, tudjuk vezérelni SzTH1- SzTH3 szobatermosztáttal, amihez a Sziv.1-3 szivattyú és Msz1-Msz3 mágnesszeleppel tudjuk kapcsolni a köröket.

Az SzTH1 kör elsőbbségi vezérlést élvez, a HMV tároló működéséhez.(SzTH1 helyére a tároló termosztátját kötjük).

A HMV tárolót csak akkor fűthetjük az "Szk"-val, ill. az EMV tárolóval, ha legalább 10 °C-al alacsonyabb, mint a fűtővíz, egyébként a gázkazán fűti.

Az SzTH4-hez tartozó kör szivattyúval és mágnesszeleppel is rendelkezik, ha pl. padlófűtő kört, akarunk vele működtetni. R4 rövidzár megléte engedélyezi a szivattyú működését.

 

TH1- "Szk" termisztor, TH2 EMV tároló termisztor, TH3 HMV tároló termisztor.